Italiaanse gastronomie

De Italiaanse keuken: een (h)eerlijke keuken

De Italiaanse keuken omvat de inheemse kookkunst van het Italiaanse schiereiland. Deze keuken is zeer gevarieerd en seizoensgebonden. Er wordt veel belang gehecht aan het gebruik van verse ingrediënten. Elk gebied heeft zijn eigen specialiteiten.

De Italiaanse keuken is in vele landen bekend, en wordt wijd geïmiteerd. Internationaal vindt men pizzeria’s en in veel huishoudens worden er op de Italiaanse keuken gebaseerde pastagerechten gemaakt.

De basis voor de hedendaagse Italiaanse keuken werd gelegd door Pellegrino Artusi in zijn alom bekende kookboek La Scienza in cucina e l’Arte di mangiar bene. In dit werk probeerde hij de Italiaanse keuken samen te vatten en nieuw leven in te blazen, onder andere door het gebruik van traditionele ingrediënten. Artusi had de opvatting dat zelfs een arm Italië het plezier van goed eten kon ondervinden. Hierin werd hij beïnvloed door de filosofie van de cucina povera. Vrij vertaald betekend dit “armeluis keuken”. Deze kookstijl is gericht op het ten volste benutten van ingrediënten en staat aan de basis van de Italiaanse keuken.

Een leuk weetje is dat Catherina de Medici toen zij trouwde met de Franse koning in 1533, haar Italiaanse kok meenam naar het Franse hof, omdat zij niet gecharmeerd was van de Franse keuken. Daarmee heeft zij de “Haute Cuisine” geïntroduceerd in Frankrijk.

Restaurants in Toscane

Hier vindt u een lijst met Restaurants in Toscane, door ons zelf bezocht of aanbevolen door eigenaren of gasten.

Restaurants in Umbrië

Hier vindt u een lijst met Restaurants in Umbrië, door ons zelf bezocht of aanbevolen door eigenaren of gasten.

Restaurants in Lazio

Hier vindt u een lijst met Restaurants in Lazio, door ons zelf bezocht of aanbevolen door eigenaren of gasten.