Sagra in Umbrië, de cultuur van het feestvieren

Een villa of vakantiehuis huren in Toscane of Umbrië betekent ook ondergedompeld worden in de vele tradities van een regio. Een van die tradities zijn de dorpsfeesten, Sagra genoemd. Bijna elk dorp kent wel een Sagra dat meestal in het teken staat van een lokale specialiteit (truffel, kastanje, kersen, torta al testo, etc). Het Sagra seizoen begint in mei en eindigt ongeveer eind september. Een Sagra duurt meestal 10 dagen en begint rond 19:00 ’s avonds.

Dat is nog eens iets anders dan een jaarlijkse braderie van 1 dag in Nederland. Het is een grote sociale happening die begint, hoe anders ook, met een Italiaanse maaltijd, simpel maar wel heel lekker. In een speciaal voor een Sagra ingerichte keuken worden de plaatselijke specialiteiten bereid door onder andere de nonna’s (letterlijk de omaatjes, hier uitgelegd als de vrouwen van het dorp die op authentieke wijze koken).

Het menu staat op invulkaarten vermeld. U selecteert wat u wilt en betaalt bij de kassa. U krijgt een nummer uitgereikt en gaat vervolgens zitten aan een van de lange tafels totdat uw nummer wordt omgeroepen of totdat iemand (meestal de jeugd van het dorp) u het eten komt brengen.

Het is een kant van het Italiaanse leven dat maar weinig toeristen kennen, maar zeker de moeite waard is om mee te maken. Iedereen uit het dorp doet mee. Hele families en groepen vrienden treffen elkaar en eten gezamenlijk om na het eten te dansen op de livemuziek (balla liscia) of te flaneren door het dorp. Voor de jeugd is er meestal een soort discotheek ingericht op een andere plek in het dorp. In Umbrië wordt het maandblad “Viva Perugia” uitgegeven waarin alle evenementen van die maand worden vermeld, waaronder ook een lijst met Sagra’s Ook in de steden en dorpen staan op posters de Sagras aangekondigd. Een Sagra kan perfect aansluiten op een bezoek aan een stad of dorp, dus bezoek een Sagra en beleef zo de manier waarop de Italianen feestvieren.