Toscaanse wijnen

Toscane, de meest bekende regio van Italië, staat bekend om zijn dromerige landschappen, glooiende heuvels met cipressen, wijn- en olijfboomgaarden waartussen verspreid prachtige grote villa’s liggen. En Toscane is bekend als de regio met de vele kunstschatten met steden als Florence, Siena, Pisa, Lucca, San Gimginano, om er maar een paar te noemen. Daarnaast heeft Toscane een lange kustlijn met vele leuke badplaatsen. Toscane is echter ook de regio met fantastische wijnen. Het is één van ’s werelds meest prestigieuze wijn producerende gebieden, met een traditie die teruggaat tot meer dan 2000 jaar geleden.

De makkelijk toegankelijke Montepulciano en de topwijnen van de Brunello komen uit deze regio maar voor velen staat Toscane bekend om de Chianti of binnen deze streek de Chianti Classico, te herkennen aan de zegel met de iconische zwarte haan(de gallo nero). Het echte geheim van het succes van al deze wijnen is de Sangiovese druif, die al naar gelang de streek een andere naam heeft, zoals Brunello, Morellino of Prugnolo Gentile.

Al hoewel het hart van de wijnstreek Chianti midden tussen Florence en Siena ligt, is de wijnbouw in Toscane verspreid over heel de regio. Momenteel is in geheel Italië een sterke beweging op gang gekomen onder wijnmakers om terug te keren naar de traditionele manier van wijnbouw en wijnproductie, gecombineerd met een milieubewuste houding en biologische landbouw. Je kunt in elke streek in het schilderachtige Toscane makkelijk dagenlang doorbrengen met het bezoeken van de vele wijngaarden gecombineerd met een bezoek aan een van de vele pittoreske dorpjes. Ik laat een aantal wijnhuizen de revue passeren die een bezoek meer dan waard zijn, omdat zij de beste wijnen vertegenwoordigen en bekend staan voor hun kwaliteitsaanpak.

Chianti: Badia a Coltibuono

Badia a Coltibuono, betekenis ‘Abdij van goede oogst’ is een uitgestrekt landgoed in de heuvels van de Chianti-streek. De voormalige abdij gaat terug tot het midden van de 11e eeuw en vormt het perfecte uitgangspunt om de rijke geschiedenis van de Toscaanse wijn te begrijpen. Het waren de monniken die begonnen met het planten van de wijnstokken in de hartje Chianti. Zij hanteerden duurzame landbouwmethoden die nog steeds worden beoefend door de familie Stucchi-Prinetti, die al zes generaties de Tenuta Badia a Coltibuono in eigendom en beheer hebben. Met slechts biologische druiven, produceren zij enkele van de beste Chianti wijnen, evenals hun ‘super Tuscan’ wijn, Sangioveto. Gerijpt, in dezelfde crypte waar de monniken hun kelders hadden, in grote eiken vaten, net zoals het bijna 1000 jaar geleden de wijn werd geproduceerd.

Chianti: Villa Trasqua

De innovatie van een traditie. Villa Trasqua is niet zo maar een wijn, het is een ervaring die zijn wortels heeft in het hart van Toscane. Het wijnlandgoed is gelegen op de grens met de Chianti Classico en weet de oude tradities van deze streek te verenigen met een meer innovatieve wereldse visie op wijn produceren. Een overstap naar biologische wijnlandbouw en productie is de uitdaging die Hans Hulsbergen sinds 2001 is aangegaan en waarmee hij Villa Trasqua heeft getransformeerd van een ambitieus project tot een duurzame realiteit.

Met ervaring en respect voor de relatie die mensen met de grond hebben, met de zorg voor de druiven die biologisch zijn geteeld, is Villa Trasqua continue op zoek naar de balans tussen bekende smaken en nieuwe smaakindrukken, tussen traditie en moderniteit om zo een toegevoegde waarde te geven aan de eeuwenoude geschiedenis van de Chianti Classico. Dat het een meer dan geslaagd project is gebleken, blijkt wel uit de vele prijswinnende wijnen die het landgoed inmiddels heeft voortgebracht.

Montalcino: Biondi Santi – Tenuta il Greppo

Biondi Santi is een begrip in de wijnwereld, omdat deze familie als eerste een Brunello di Montalcino produceerde in 1888 op Tenuta Il Greppo, hoog gelegen in de heuvels bij Montalcino. De Brunello is bekend als Toscane meest krachtige rode wijn en voor sommige de top wijn in heel Italië. Deze Tenuta herbergt nu een van ’s werelds meest beroemde wijngaarden, onder leiding van Jacopo Biondi Santi, een vijfde generatie wijnmaker. Wat deze wijn zo spectaculair maakt, is de grond van de eeuwenoude rots klei (de beste grond voor de teelt van Sangiovese druiven), evenals de beproefde wijnproductietechnieken van de familie, dezelfde technieken vanaf de productie van de eerste Brunello waarbij de wijn tot drie jaar in Sloveens eiken vaten wordt gerijpt.

Vino Nobile di Montepulciano, Avignonesi

Toen in 1377 Paus Gregory XI de pauselijke zetel van Avignon naar Rome verhuisde, volgden enkele Franse families hem naar Italië; een van die families heeft toen de naam”Avignonesi” aangenomen. Dit wijnlandgoed is vernoemd naar de familie Avignonesi, de grondleggers van het landgoed. Door een continue proces van onderzoek en ontwikkeling, met als doel de terroir van Montepulciano te benadrukken, heeft het landgoed Avignonesi in de loop der jaren een welverdiende plek verworven tussen de meest representatieve wijnhuizen in Toscane.

Sinds 2009 is het wijnhuis Avignonesi overgegaan op de biologische landbouw om op deze manier onderscheidende wijnen te creëren, authentiek en met nog meer karakter. Avignonesi is van mening dat de vitale kracht van de aarde en het karakter van het land de essentie van de wijn bepaalt.
De wijnen weerspiegelen de subtiele verschillen van elk specifieke deel van het landgoed en belichamen de rijkdom en de schoonheid van het gebied tussen Montepulciano en Cortona. Avignonesi respecteert het aangeboren karakter van elke wijn en laat het productieproces vanaf de grond naar de wijnmakerij en uiteindelijk in de fles zo natuurlijk mogelijk verlopen. Avignonesi bestaat uit vier productie-eenheden: The Capezzine, I Poggetti, La Selva en La Lombarda, totaal 225 hectare, waarvan 109 ha wijngaarden en 3 olijfboomgaarden.