Eurochocolate Perugia

Eurochocolate is een jaarlijks chocolade festival dat plaatsvind in Perugia, de hoofdstad van Umbrië, in de maand oktober. Dit jaar vindt het plaats van 17 t/m 26 oktober. De architect Eugene Guarducci organiseerde in 1993 voor het eerst dit festival, geheel gewijd aan de Italiaanse en internationale tradities van chocola. Het is een van de grootste chocolade festivals in Europa. Aanwezig is de meest bekende chocoladefabrikant van Italië, Perugina bekend om hun Baci (chocolade bonbon met noten), samen met een aantal andere grote merken zoals Lindt en Caffarel. Maar ook de kleine ambachtelijke producenten zijn aanwezig en dit betekent dus veel stands waar chocola in alle vormen en smaken geproefd en gekocht kan worden. Zo zijn er ook snacks van chocola zoals bananen bedekt met chocolade, chocolade likeur, chocolade vormen, en ook chocolade bakstenen.

Een van de belangrijkste evenementen is het vervaardigen van beelden van chocola. Beeldhouwers bewerken blokken chocola van 1m³ tot prachtige kunstwerken, zoals bijvoorbeeld een Fiat 500, onder het toeziend oog van de bezoekers. Het werk van de beeldhouwers blijft tentoongesteld gedurende het gehele festival. Leuk weetje is dat tijdens het werk van de beeldhouwers de splinters chocola die overblijven, verdeeld worden onder de toeschouwers die toekijken.

In het verleden is een iglo van chocola gebouwd van 3.600 kilogram chocolade bakstenen. Ook is het mogelijk een afspraak te maken voor een chocolade wellness behandeling. In 2003 is de grootste chocoladereep ter wereld vervaardigd, namelijk tot meer dan 7 meter lang, twee meter hoog en gemaakt met 5980 kilo van donkere chocolade en duizenden hazelnoten.

Tijdens het festival wordt in de Rocca Paolina (het ondergrondse gedeelte van Perugia) het evenement Eurochocolate World gehouden. Bij dit evenement passeren alle landen van de wereld van cacao producenten de revue met hun tradities en typische producten op basis van cacao.

Links:
www.eurochocolate.com/ita/home.php