Festa del Bosco te Montone – Het Feest van het Bos

In het middeleeuwse dorp Montone vindt het Festa del Bosco plaats van 29 oktober tot 1 november. Vier dagen met alle producten die het Bos in de herfst te bieden heeft. De straten en pleinen van het betoverende middeleeuwse dorpje Montone zijn vol kleuren en geuren ”dell’atunno” (van de herfst) met een veelheid van producten uit het bos en omgeving. Paddestoelen, kastanjes, truffels, bijna vergeten herfst vruchten zoals Corbezzolo een bes van de aardbeiboom (arbutus), honing en jam, kunnen geproefd worden in Montone, een van de mooiste dorpjes van Italië.

De oude gebouwen van het dorp openen hun ruimtes op de begane grond als tijdelijke winkeltjes waar plaatselijke producenten allerlei lekkernijen aanbieden: salami, kaas, snoep, nieuwe wijn en olijfolie.
De winkeltjes zijn verspreid over het hele dorp en nodigen de gasten zo uit voor een wandeling door de smalle, kronkelende straatjes, met soms prachtige panorama’s over het omliggende heuvellandschap, middeleeuwse architectuur met bogen, pittoreske pleintjes, tuinen en moestuinen.

En aangezien ”het wandelen de eetlust bevorderd”, kan men de (h)eerlijke Umbrisch keuken uitproberen bij de diverse tavernes die te vinden zijn in elke wijk van het stadje, zowel voor lunch als diner. Om de sfeer nog meer te verrijken zijn er straatartiesten, goochelaars en bands, maar ook interessante tentoonstellingen van schilderkunst en fotografie geïnspireerd door de natuur en de warme herfsttinten.

Voor wie verfijnd wil eten, in Montone zit een toprestaurant met de chefkok/eigenaar Giancarlo Polito, Locanda del Capitano. Zeker een aanrader.