Proef Noord Italië

Lago Magiore, het fascinerende meer van Noord Italië

Lago Maggiore is het tweede grootste Italiaanse meer na het Lago di Garda, de oostelijke oever ligt in de regio in Lombardije, de westelijke oever in Piemonte, terwijl het noordelijke deel zich uitstrekt tot in Zwitserland. De charmante stadjes langs de oevers zijn populaire vakantieoorden met hun grote villa’s herinnerend aan de periode van de Belle Epoque.

Interessante steden en dorpen te bezoeken (van zuid naar noord):

Arona (Piemonte) heeft een mooie promenade en centrale verkeersvrije straat met winkels en restaurants. Vanaf Arona kun je ook een korte tocht met de veerboot (5-10 minuten) maken naar het dorp Angera (Lombardije) aan de andere kant van het meer voor een bezoek aan het kasteel Rocca d’Angera

Stresa (Piemonte) is het meest beroemde dorp aan het Lago Maggiore met smalle straatjes met cafés, restaurants en kleine boetiekjes. Vooral vermeldenswaardig zijn de eilanden vlak voor Stresa, deze kleine eilanden zijn:  Isola Bella met het majestueuze Borromeo paleis, Isola dei Pescatori (Eiland van de vissers, gratis entree) en Isola Madre met zijn botanische tuin. Vanaf Stresa gaat een kabelbaan naar de top van de  Mottarone berg met een spectaculair uitzicht over het Lago Maggiore and Lago d’Orta. In de winter is het zelfs mogelijk om er te skiën en in de zomer is het de ideale plek om te wandelen of met de mountainbike af te dalen helemaal naar Stresa.

Verbania (Piemonte) is de belangrijkste stad van het Lago Maggiore en bestaat uit verschillende gemeenten waarvan Pallanza en Intra de belangrijkste zijn. Pallanza is een elegant dorp met een lange promenade. Tussen Pallanza en Intra in ligt Villa Taranto met botanische tuinen. Intra heeft veel winkels en restaurants en een veerboot, waar je met je auto kunt oversteken naar Laveno aan de andere kant van het meer.

Laveno (Lombardy) is een pittoresk dorpje met een kabelbaan naar een uitzichtpunt.

Vergeet niet om het prachtige klooster van Santa Caterina del Sasso te bezoeken, net naast de gouden driehoek van het Lago Maggiore (Stresa, Verbania, Laveno).

Meer naar het noorden liggen de charmante dorpjes Cannero Riviera en Cannobio aan de Piemonte kant en Luino aan de Lombardische kant. Luino beweert de grootste wekelijkse markt (op woensdag) te hebben van Noord-Italië, en dit is een leuk dagje uit met de veerboot of met de auto.

Zwitserland is zeker een bezoek waard met het charmante dorpje Ascona en de stad Locarno.

Nog meer rondom het meer:
Natuur en wandelen rond het Lago Maggiore natuur parken en trekking
Bergen en sneeuw bij het Lago Maggiore: skiën
Culinair Lago Maggiore: plaatselijke keuken

Panoramische boot en trein combinatie tussen Italië en Zwitserland met de Lago Maggiore Express:
Een schilderachtige rondvaart tussen Stresa (IT) en Locarno (CH) en terug met de trein via Domodossola.

De  Sacro Monte (Heilige Berg) bij Varese: een heilig pad, een combinatie van kunst en spiritualiteit, leidt naar de gewijde plek boven op de berg dat al in de Middeleeuwen een bedevaartsoord was.

Lago d’Orta:
San Giulio d’Orta is een schitterend stadje aan het meer met een uitzicht op misschien wel het mooiste eiland van alle meren in noord Italië Isola San Guilio.

Milaan bezoeken:
Wanneer je naar Milaan wilt gaan, raden wij aan om naar het dichtstbijzijnde treinstation (zie hieronder) te rijden (of met de veerboot), vanwaar een rechtstreekse trein je naar Milaan brengt in ongeveer 1 uur – 1u30. Elk station van Milaan (Centraal of Garibaldi) heeft een metro toegang (MM teken net buiten het station) die je zo naar het plein met de Duomo brengt. Probeer om goedkopere regionale treinen te voorkomen: traag, warm en druk.

Bezoek Turijn:
Neem de trein (zie hieronder) of ga met de auto en parkeer in één van de vele ondergrondse parkeergarages (bijvoorbeeld Piazza Vittorio Veneto). Loop rond in het centrum van de stad of maak een wandeling langs de rivier de PO naar het Valentino Park.

Piemonte wijn regio:
Misschien niet zo beroemd als Tosane maar wijnkenners weten dat het zeker de moeite waard is.
Een paar links: VinodiversityNYtimes.

LINKS:
Veerboten: Schema
Officiële websites van toeristenbureaus: Lago Maggiore (Piedmont, Italy), Lago Maggiore (Lombardy, Italy)Lago Maggiore (Ticino, Switzerland)
Webcam: Klik hier
Virtuele tour: Alpina gardenArona , Baveno , Stresa , Pallanza , Intra , Laveno , Cannero Riviera Cannobio
360° map Lago Maggiore: Navigate around the lake by yourself

Cultureel:
Stresa muziek festival: http://www.stresafestival.eu
Locarno film festival: http://www.pardo.ch
Ascona Jazz festival: http://www.jazzascona.ch/en/
Vuurwerk festival: http://www.fioridifuoco.it

Evenementen in de omgeving (Lago Maggiore Piemonte): Hier vind je een link naar een wekelijkse publicatie met al wat er gaande is in de omgeving: kijk op de rechter onderkant van de pagina voor een link met de naam als  “Scarica: today_26_04_2013”: http://www.distrettolaghi.it/en/eventi

EXTRA DIENSTEN:
Persoonlijke gids: Reserveer een persoonlijke gids voor het Lago Maggiore, Lago d’Orta en omgeving: Prontoguide

Boek nu je villa aan een van de Italiaanse meren: Vakantie-Italiaanse meren