Proef Toscane

Toscane, meer dan alleen renaissance en Chianti

Toscane, ligt op slechts 1300 km van Utrecht en is misschien het mooiste en bekendste gedeelte van Italie. Het onvergetelijke heuvelachtige landschap, de prachtige wijnen uit de Chianti of de beroemde Brunello, de culturele rijkdom, de prachtige middeleeuwse stadjes en dorpen en de mooie zandstranden. Maar natuurlijk ook het leven, het genieten van goed en eerlijk eten, de natuur, de mensen, kortom het heerlijke genieten.

Boek je vakantievilla in Toscane: Vakantie Toscane

Toscane biedt een overdaad aan oude cultuur, die al begint bij de Etrusken, nog voor de Romeinen, meer dan 2000 jaar geleden.Menig schilder en schrijver liet zich inspireren door het fascinerende decor van de Toscane. Leonardo da Vinci, Botticelli en de schrijver Dante Alighieri zijn de beroemdste Renaissance kunstenaars. De bron van de Renaissance ligt in Toscane. Vele steden zijn een ‘must’om te bezoeken.

Het bekendste en meest bezochte gebied ligt tussen Florence en Siena. De Chianti streek. Deze groene strook heeft een prachtig liefelijk landschap met heuvels bedekt met wijngaarden, afgewisseld met bos en leuke stadjes, zoals Greve, Castellina, Radda Panzano en Gaiole.
Ten zuid-oosten van Siena ligt het natuurgebied Le Crete Senesi. Een sterk geërodeerd landschap met her en der groepen Cipressen geven dit landschap een heel bijzonder aanblik. In deze streek liggen beroemde stadjes als Montalcino, bekend vanwege de uitstekende Brunello wijnen, Pienza en Montalcino, de stad van de Vino Nobile di Montepulciano. Een bezoek aan de abdij van Monte Oliveto Maggiore is een must met name om de prachtige fresco’s van Luca Signorelli en van Sodoma in de kloostergang te bekijken die het leven van de heilige Benedictus uitbeelden.

Florence, de hoofdstad van de regio Toscane, ligt schilderachtig geborgen in het dal van de rivier Arno, die stroomt onder prachtige bruggen en langs schitterende oude huizen. De stad is wereldberoemd door haar uitzonderlijke rijkdom aan monumenten en kunstwerken en staat bekend als één van de mooiste steden van de wereld. Florence is de meest uitgesproken renaissancestad van Italië. Nergens anders in Italië bevinden zich zoveel gebouwen en kunstwerken uit deze periode. Onder de vele bezienswaardigheden behoren de Dom, Santa Maria del Fiore, met de wereldberoemde koepel ontworpen door Brunelleschi. Verder de Basilica di San Lorenzo, parochiekerk van di Medici; De Santa Maria Novella; Santa Croce met de graftomben van de Florentijnen Niccolo Machiavelli, Lorenzo Ghiberti, Michelangelo Buonarotti, Galileo Galilei, Giorgio Vasari en Gioacchino Rossini. De Ponte Vecchio, de oude brug, met zijn winkeltjes. Het Palazzo Vecchio, of Pallazo della Signoria, vormde eeuwenlang het bestuurscentrum van de stad. Het Palazzo Pitti met de Boboli tuinen is lange tijd bezit geweest van de Medici familie en herbergt nu een van de beroemdste musea van de wereld met werken van alle grote renaissance meesters.Het bekendste plein en hart van Florence is de Piazze della Signoria met het Palazzo Vecchio en een aantal beelden waaronder een replica van Michelangelo’s David. Dit plein geeft toegang tot het “Uffizi” een van de belangrijkste kunstmusea van de wereld (denk aan de “Geboorte van Venus” van Botticelli). Maar een bezoek aan Florence begint bij de Piazzale Michelangelo dat op een heuvel ligt en zo een schitterend panorama biedt op Florence.

Siena heeft een typisch middeleeuwse sfeer, één van de mooiste middeleeuwse pleinen ter wereld en de stad van de gotiek, dat zijn de kenmerkende facetten van het sfeervolle Siena. De plaats is gebouwd op drie heuvels en was vooral in de Middeleeuwen een belangrijke stad. Ook het zuiden van Siena is erg bekoorlijk met plaatsen als MontepulcianoSan Quirico en Pienza

Arezzo is iets minder bekend maar beslist de moeite waard met de Piazza Grande. Hier is ook de antiekmarkt op elke eerste zaterdag en zondag met ca. 100 antiquairs.

Pisa geniet mondiale bekendheid vanwege zijn scheve toren, de Campanile.

Lucca is een fascinerende stad omringd door 17 de-eeuwse vestingmuren van rode baksteen en telt talloze pleintjes en kleine steegjes. Vanaf de 11e eeuw werd de stad beroemd vanwege de zijde. Dit verklaart de rijkdom van de monumenten.

Volterra is een stad die reeds in de 8e eeuw door de Etrusken werd bewoond. Uit het Etruskische en Romeinse verleden van de stad is veel bewaard gebleven. Volterra staat al eeuwenlang bekend om zijn albasten kunstvoorwerpen. De belangrijkste bezienswaardigheden van Volterra zijn het Piazza dei Priori, de Palazzo dei Priori, de 13de-eeuwse Pisaanse Dom, het renaissancistische kasteel en de stadsmuur met diverse poorten, zoals de Etruskische Porta all’Acre.

San Gimignano wordt ook wel de ?stad met de mooie torens? genoemd. Ooit waren het er 72, nu zijn er nog maar 13 van over. De hoogte van deze torens getuigde overigens van de rijkdom van de eigenaar.

Maar vergeet ook zeker niet al die prachtige kleinere stadjes en dorpen, zoals MontalcinoCortona en Certaldo Alto.

Informatieve websites:

Regio Toscane : De website van het Toscaans toeristenbureau