Proef Umbrië

Umbrië, het groene hart van Italië

Een magische, groene regio in het midden van Italië, zonder een kust, dat aan de oostkant wordt begrensd door de bergen van de Apennijnen die geleidelijk overgaan in een liefelijk heuvellandschap dat grotendeels grenst aan Toscane.

De groene valleien variëren in hun harmonieuze schoonheid. De grote vallei van de Tiber (Valle del Tevere) die tot aan Rome doorloopt om daar in de zee uit te komen snijdt Umbrië van noord tot zuid doormidden. De vruchtbare vallei waardoorheen de rivieren de Chiascio (Valdichiascio)en Topino tussen Gubbio en Foligno stromen. De Nera vallei(Valnerina), met zijn rijkdom aan karakteristieken plekken gelegen in nog onbedorven natuurschoon ten oosten van Spoleto. Maar het Umbrische landschap herbergt ook mooie meren omgeven door prachtig heuvellandschap. Zo is het Trasimeense Meer (Lago Trasimeno) het grootste meer van midden Italië.

Dit meer grenst aan Toscane en is geliefd bij watersporters met zijn verschillende stranden en is belangrijk voor de visvangst. Het romantisch gelegen Meer van Piediluco ligt in zuid Umbrië en is bekend vanwege de vele internationale roeiwedstrijden die er jaarlijks gehouden worden. Ook in het zuiden ligt de grootste waterval van Italië: de Cascata delle Marmore. Een andere bijzondere aantrekkingskracht hebben de vele natuurlijke bronnen. De bekendste is de bron van Clitunno (Fonte di Clitunno) nabij Trevi en Spoleto. Maar wilt u echt weg van alle gebaande paden en nog de ongerepte natuur ontdekken, weg van de meer toeristische bezienswaardigheden, dan neemt u de weg naar Norcia en vandaar naar Castelluccio. U komt over de op 1500 meter hoogte liggende hoogvlakte Piano Grande (meestal uitgesproken als Pian Grande). De Piano Grande strekt zich over ongeveer 8 kilometer uit tot aan de Monte Sibillini met zijn bergen tot aan 2500 meter hoogte. Vooral in mei is deze hoogvlakte een lust voor het oog met zijn wilde bloemenpracht.

Bekijk Umbrië vanuit de vele middeleeuwse terracotta gekleurde stadjes of dorpjes die op de heuvels liggen. Prachtige vergezichten geven een aanblik van golvende heuvels, bedekt met weidegrond, wijngaarden, olijfgaarden, soms een meertje en bossen, hier en daar onderbroken door de valleien. Het vormt een schilderachtig decor met een schone en heldere lucht, de aanwezigheid van vele thermale en minerale bronnen, de meren en de rivieren vol met vis. De vele bergstadjes met hun prachtige vergezichten zijn een van de meest zinnenprikkelende in heel Italië. Ze spreiden zich uit over de glooiingen van de heuvels, op afstand van alle drukte, middeleeuws, romantisch en mystiek.

Umbrië is ook vastgelegd in de schilderijen van de meesters van de Umbrische School. Bekijk de werken van Perugino, Pinturicchio en Piero della Francesca en je ziet de liefelijke heuvels verlicht met een zacht, doorschijnend licht, die het decor vormen van hun religieuze werken. Kalm, zelfs mystiek geven deze schilderijen een impressie van een meditatief, bijna spiritueel landschap. Met een grote sprong begeven wij ons naar de 20ste eeuw, waar de futuristische schilder uit Perugia, Gerardo Dottori, het Umbrische landschap heeft geschilderd, een groen heuvel-, berglandschap bevolkt door bossen, doortrokken door de blauwe gloed van rivieren en meren.

Umbrië betekent vooral rust, relaxen. Geen stress hier, geen files, alles op zijn tijd. U hoeft hier niet bang te zijn voor drukte. Er zijn nog niet zoveel toeristen, en als u even van de geijkte routes af gaat (helemaal met de fiets of wandelend; Italianen zijn niet sportief?) heeft u het rijk voor u alleen. Zalig! En na afloop rust u lekker uit in één van de vele restaurantjes waar het eten altijd even verrukkelijk is. Vaak is het zo: hoe onooglijker het restaurant, hoe beter de keuken! Ook ( en vooral) in de middle of nowhere, na een wandel – of fietstocht!

Vind jouw vakantievilla in Umbrië: Vakantie Umbrië

De middeleeuwse steden en dorpen van Umbrië

Oude tradities en religieus/folkloristische festivals in Umbrië

Sagra in Umbrië, de cultuur van het feestvieren

Gerenommeerde festivals in Umbrië