Kunst en cultuur

Toscane, meer dan alleen Renaissance en Chianti

Toscane spreekt iedereen tot de verbeelding. Toscane is misschien het mooiste en bekendste gedeelte van Italië. Het onvergetelijke heuvelachtige landschap, de prachtige wijnen uit de Chianti of de beroemde Brunello, de culturele rijkdom, de prachtige middeleeuwse stadjes en dorpen en de mooie zandstranden. Maar natuurlijk ook het leven, het genieten van goed en eerlijk eten, de natuur, de mensen, kortom het heerlijke genieten. Toscane biedt een overdaad aan oude cultuur, die al begint bij de Etrusken, nog voor de Romeinen, meer dan 2000 jaar geleden. Menig schilder en schrijver liet zich inspireren door het fascinerende decor van de Toscane. Leonardo da Vinci, Botticelli en de schrijver Dante Alighieri zijn de beroemdste Renaissance kunstenaars. De bron van de Renaissance ligt in Toscane. Vele steden zijn een ‘must’om te bezoeken.

Boek je villa in Toscane: Vakantie-Toscane

Umbrië, het groene hart van Italië

Umbrië wordt ook wel genoemd het “Groene hart” van Italië. Een magische, groene regio in het midden van Italië, zonder een kust, dat aan de oostkant wordt begrensd door de bergen van de Apennijnen die geleidelijk overgaan in een liefelijk heuvellandschap dat grotendeels grenst aan Toscane. Bekijk Umbrië vanuit de vele middeleeuwse terracotta gekleurde stadjes of dorpjes die op de heuvels liggen. Prachtige vergezichten geven een aanblik van golvende heuvels, bedekt met weidegrond, wijngaarden, olijfgaarden, soms een meertje en bossen, hier en daar onderbroken door de valleien. Het vormt een schilderachtig decor met een schone en heldere lucht, de aanwezigheid van vele thermale en minerale bronnen, de meren en de rivieren vol met vis. De vele bergstadjes met hun prachtige vergezichten zijn een van de meest zinnenprikkelende in heel Italië. Ze spreiden zich uit over de glooiingen van de heuvels, op afstand van alle drukte, middeleeuws, romantisch en mystiek.

 

Lago Maggiore, het fascinerende meren district van Noord Italië

Noord Italië prachtige meren en de zee bij de bloemenriviera Noord Italië is het grote gebied dat de Noord Italiaanse meren omvat en de zee van de regio Ligurië. Dit is het gebied van de bergen met de misschien wel mooiste meren van Europa, het Lago Maggiore, het Lago di Como, Lago d’Orta en het Lago di Garda. Pittoreske dorpjes en stadjes omgeven deze meren en bieden een veelheid aan vertier, van watersport tot flaneren over de boulevards langs het meer of een boottocht naar een van de eilanden in de meren. En ook hier als elders in Italié zijn er de vele restaurants die de heerlijkste Italiaanse gerechten opdienen. Noord Italië kan echter ook een vakantie aan zee zijn. De lange kustlijn die vanaf de Cote d’Azur doorloopt, Genua voorbij, tot aan het fabelachtige gebied bij de Cinque Terre. Naast zon, zee, meer en strand kenmerkt Noord Italië zich door een rijkdom aan cultuur met prachtige steden als Turijn, Milaan, Genua, Padua, Parma en Verona of de badplaatsen Portofino en San Remo.