Middeleeuwse steden en dorpen

De middeleeuwse steden en dorpen in Umbrië

De steden van Umbrië zijn artistieke juweeltjes die hun middeleeuwse karakter hebben behouden. Ze liggen allen op korte afstand van elkaar en dit maakt van Umbrië een stedenregio die waarschijnlijk uniek is in de wereld. De belangrijkste steden zijn Perugia, de hoofdstad, verder Orvieto, Todi, Spoleto, Assisi, Gubbio, Spello, Trevi, Cascia, Norcia, Città di Castello en Città della Pieve. Maar ook de vele andere kleinere historische stadjes/dorpen met ieder hun eigen kenmerken en vele kunstschatten maken een bezoek aan Umbrië zo bijzonder.

Ze stammen allen uit de middeleeuwen, gelegen in een dominante positie op de heuvels omgeven door muren met torens die het oude stratenpatroon beschermen. Deze steden vormen een geschiedenisboek dat teruggaat tot de Etrusken en Umbriërs, de Romeinen en de Longobarden en van daaruit het verhaal vertelt over de opkomst van deze steden in de middeleeuwen en hun rol in de strijd tussen de Welfen (pausgezinden) en Gibelijnen (keizergezinden). En allen herbergen zij vermeldenswaardige kunstwerken in de kerken, in de kunstgaleries, in de karakteristieke pleinen; van de mysteries van de Etruskische stenen, de grootse Romeinse werken, de puurheid van de Christelijke architectuur tot de mildheid van de Renaissance schilderijen.

 

Het meest aansprekend aan Umbrië is en blijft echter de warme gastvrijheid van de Umbriërs zelf. Ook al worden ze soms afgeschilderd als enigszins gesloten, ze zijn altijd bereid om te helpen. Hun vriendelijke bescheidenheid komt voort uit een lange traditie, die teruggaat tot de Etrusken en Umbriërs die teruggetrokken voor hun bescherming op de Umbrische heuveltoppen hun vestingen bouwden. Maar tegenwoordig zijn zij ook ondernemend. Naast de landbouw zijn het ambachtslieden die hun kunsten bewijzen in de keramiek (Deruta als centrum), de weverij (bijvoorbeeld Montefalco), het bewerken van staal en ijzer en ook in het vervaardigen van stijlmeubelen. Perugia heeft naam met zijn industrie van zoet en voedingswaren en Terni is bekend om zijn ijzer en staal industrie. Een industrie die trouwens geen afbreuk doet aan het groene karakter van Umbrië, omdat het maar een zeer klein oppervlakte bedraagt.