Sagra Umbrië

Sagra in Umbrië, de cultuur van het feestvieren

Speciale vermelding verdienen de vele Sagra’s die vooral in de zomermaanden plaatsvinden in Umbrië. Een Sagra is een dorpsfeest dat meestal in het teken staat van een lokale specialiteit (truffel, kastanje, kersen, torta al testo, etc). Sagra’s duren ongeveer tien dagen en worden door álle dorpsbewoners, jong en oud, uitbundig gevierd. Het eten is simpel maar wel heel lekker, bereid door de plaatselijke “nonna’s” (hier uitgelegd als de vrouwen van het dorp die op authentieke wijze koken). Het menu staat op invulkaarten vermeld. U selecteert wat u wilt en betaalt bij de kassa. U krijgt een nummer uitgereikt en gaat vervolgens zitten aan een van de gezellige, lange tafels totdat uw nummer wordt omgeroepen of totdat een van de jonge hulpen u het eten komt brengen.

Het is een kant van het Italiaanse leven dat maar weinig toeristen zien. Iedereen uit het dorp doet mee. De jongeren komen samen voor een avondje uit, waarbij op een aparte plek op het terrein of ergens in het dorp moderne muziek voor de jeugd wordt gedraaid. Ouders met jongere kinderen en dorpelingen op leeftijd genieten samen van het heerlijke eten. Vervolgens wordt er gedanst op typisch Italiaanse live muziek of wordt geflaneerd door het dorp of over het terrein waar de Sagra plaatsvindt, waar vaak attracties zijn voor de kinderen en soms ook voor de ouderen. Voor een bezoek aan een Sagra is een auto vereist.

In het maandblad “Viva Perugia” staan de Sagra’s die op dat moment plaatsvinden vermeld. Ook in de steden en dorpen staan op posters de Sagra’s aangekondigd. Een Sagra kan perfect aansluiten op een bezoek aan een stad of dorp, dus bezoek een Sagra en beleef zo de manier waarop de Italianen feestvieren.