Tradities en folkore Umbrië

Oude tradities en religieus/folkloristische festivals in Umbrië

Met zijn vele evenementen bewijst de bevolking van Umbrië dat zij graag oude tradities in ere houden. Elk jaar laat elke stad of dorp hun geschiedenis weer herleven, waarbij de hele stad meedoet aan het schouwspel in historische klederdracht en uitvoeringen. Dit geeft de toeschouwer een gevoel van directe beleving van het verleden.

Hieronder volgt een zeker niet uitputtende lijst met de belangrijkste evenementen:

Gubbio
“Corsa dei Ceri” op 15 mei waarbij met 3 metershoge kandelaars door de straten van Gubbio het pad naar de kerk van St. Ubaldo, die bovenaan de berg boven de stad ligt, wordt gevolgd.
Palio della Balestra (laatste zondag van mei); kruisboog schietwedstrijd tussen de steden Gubbio en Sansepolcro op de Piaza della Signoria.

Assisi
“Calendimaggio” (30 april-1 mei); zang, dans en voordrachtwedstrijden in middeleeuwse sfeer met een bonte kleurenpracht van kostuums en vaandels.

Narni

“Corsa all’Anello” april/mei; een optocht in middeleeuwse kledij gaat vooraf aan een ringsteekspel (anello betekent ring) .

Foligno
“Giostra della Quintana” (september); een paardenrace in 17e eeuwse kostuums die gehouden wordt op de 2e en 3e zondag van september. De eerste druk van Dantes ?Divina Comedia? versheen in 1472 in Foligno. De stad heeft dan ook een lange traditie op het gebied van de boekdrukkunst.

Orvieto
“Corpus Christi processie “(begin juni); Processie in klederdracht door de straten van Orvieto.
“Festa della Polombella” in Orvieto (palmzondag): Dit feest vindt plaats op het plein bij de kathedraal. Palombella is de belichaming van de Heilige Geest die neerdaalde op de apostelen. Er wordt een ambachtsmarkt gehouden.

Terni
“Cantamaggio” (30 april/1 mei): traditionele liederen wedstrijd waarbij de terugkeer van de lente wordt gevierd in onder meer een optocht van versierde wagens.

Andere zowel religieuze als folkloristische evenementen zijn:

Assisi en Spello,

“Infiorate” Corpus Domini(palmzondag) in: In Spello bijvoorbeeld zijn de straten bezaaid met een kleurenpracht van bloemen in verschillende decoraties.

Cascia,

“Feest van de Heilige Rita” (21-22 mei): de heilige Rita wordt herdacht in een nachtwake met medewerking van vrouwen die model staan voor een goed, zuiver leven. Er volgt een fakkeloptocht (“Luminacia”) en op 22 mei volgt een historische optocht.

Assisi, Gualdo Tadino, Gubbio, Cannara, Bevagna: Religieuze ceremonies in de week van Pasen net als in vele kleinere plaatsen.